Mondhygïene

Uw weg naar een gezonde gebit

Mondhyïgene

Mondhygïene is het belangrijkste als het komt op het stabiel en gezond houden van uw gebit. Een goede mondhygïene zorgt ervoor dat uw gebit sterk en gezond blijft. Naast het consequente tandenpoetsen is het ook van belang dat het tandvlees en gezond blijft. Dit voorkomt zowel gaatjes als kaakbot afbraak. De mondhygïeniste helpt u graag hierbij. 

 

U kunt rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht als u hulp nodig hebt bij uw mondverzorging en/of het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiëniste kan u dan bijvoorbeeld advies geven over mondhygiënemaatregelen, maar ook uw gebit professioneel reinigen en verder onder controle houden. Mocht het nodig zijn dan kan onze mondhygïeniste u doorverwijzen naar onze parodontoloog (tandvlees specialist). Dit is alleen nodig wanneer de conditie van het tandvlees zodanig is dat er extra ingrepen ervoor nodig zijn. U krijgt natuurlijk in dat geval genoeg uitleg hoe het verder zou verlopen.

 

Onze mondhygïeniste gebruikt de meest up to date technieken en apparaten om je gebit te reinigen en de conditie van je tandvlees in kaart te brengen. 

 

blur bristle brush clean 298611

Mondhygïene behandelingen

Welke handelingen kan de mondhygiëniste uitvoeren?
• In kaart brengen van de conditie van het tandvlees
• Geven van advies en voorlichting over, onder andere, het ontstaan van gaatjes en tandvleesaandoeningen en over voedingsgewoonten
• Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
• Aanbrengen van fluoride
• Aanbrengen van sealant
• Polijsten van vullingen
• Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
• Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)
• Maken van gebitsafdrukken
• Geven van een lokale verdoving

15 tips voor een gezonde mond

  1. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie).
  2. Poets je tanden 2 keer per dag 2 minuten met fluoridetandpasta.
  3. Meld medicijngebruik altijd aan je tandarts of mondhygiënist.
  4. Last van een slechte adem? Maak je tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren zwavel dat onaangenaam ruikt.
  5. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
  6. Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees.
  7. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
  8. Bij een droge mond raken mondslijmvliezen makkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteed daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees. Overleg met de tandarts of mondhygiënist hoe je je gebit het best kan verzorgen.
  9. Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts.
  10. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Laat de mond ook 1 keer per jaar controleren bij een kunstgebit.
  11. Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
  12. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.
  13. Maak aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot, dit verergert de klachten. Na 2 tot 3 weken moet de aft verdwenen zijn.
  14. Laat je kind niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. Dit is slecht voor het melkgebit.
  15. Begin met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen
close-up-photo-of-woman-with-pink-lipstick-smiling-with-her-3762408
Question mark from toothpaste. Concept of choosing good toothpaste for teeth whitening. Tube of colored toothpaste on blue background. Copy space for text

Een Mondhygïene afspraak. Hoe verloopt dat?

De tandarts adviseert u wanneer het verstandig is om een bezoek te doen aan de mondhygïeniste. In het algemeen adviseren we dat dit 2 keer per jaar gebeurt samen met uw algemene controle.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij extra tandvlees problematiek, wordt geadviseerd om andere apart afspraken in te plannen bij de mondhyïgieniste. Dit ter verbetering van de huidige conditie van het tandvlees en/of ter voorkoming van enige
verslechtering in de conditie daarvan.

Het is van belang dat u de adviezen volgt van uw tandarts en uw mondhygïeniste.

Gedurende uw afspraak bij uw mondhygïeniste wordt uw gebit professioneel schoongemaakt en worden de adviezen gegeven die voor u van toepassing zijn.

Mocht u vragen hierover hebben, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen

Inschrijven

 

Inschrijven als nieuwe klant?

Contact

Vragen
Opmerkingen
Inschrijven
Afspraak maken
Afspraak wijzigen